Сунак: Необходими са паузи във войната на Израел с "Хамас", не съм съгласен с Гутериш

"Страната има право да се защитава", категоричен е министър-председателят

25.10.2023 | 18:08 Редактор: Толя Стоянова
Сунак: Необходими са паузи във войната на Израел с

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че са необходими "конкретни паузи" във войната на Израел с "Хамас", за да се позволи навлизането на помощи в Газа. Изправен пред призивите на някои депутати от опозицията по време на седмичните въпроси в парламента да се призове Израел да прекрати огъня, Сунак повтори, че страната "има право да се защитава съгласно международното право". Британският лидер добави, че Лондон последователно е призовавал да бъдат изпълнени условията, които да позволят навлизането на помощи в Ивицата Газа, както и да бъдат изведени британските граждани и заложниците, отвлечени от бойците на "Хамас".

"Ние признаваме, че за да се случи всичко това, трябва да има по-безопасна среда, което, разбира се, налага специфични паузи, за разлика от прекратяването на огъня", каза той пред депутатите. Премиерът заяви, че паузите са били обсъдени "с партньори" в ООН и ще продължат да се обсъждат.

По-късно говорителят на Сунак заяви пред репортери, че прекратяването на огъня "би било от полза единствено за "Хамас", докато "хуманитарните паузи, които са временни, които са ограничени по обхват, могат да бъдат оперативен инструмент". Той добави, че лидерът на Обединеното кралство не е съгласен с ръководителя на ООН Антонио Гутериш, който заяви, че атаките на "Хамас" не са "във вакуум", като посочи "56 години задушаваща окупация", която понасят палестинците.

"Очевидно е, че не сме съгласни с тази характеристика, която беше представена", каза говорителят на Сунак, цитиран от АФП.

"Ясно ни е, че няма и не може да има никакво оправдание за варварската терористична атака на "Хамас", която беше продиктувана от омраза и идеология", заяви главата на британското правителство.

Снимка: БГНЕС