Гръцкият туризъм бележи рекорди, хотелите остават отворени през октомври и ноември

Тенденцията вече не се ръководи от сезонни летни дестинации

24.10.2023 | 11:08 Редактор: Искра Ангелова
Гръцкият туризъм бележи рекорди, хотелите остават отворени през октомври и ноември

Гръцкият туризъм постига нови исторически рекорди и увеличава процента на заетост във всички хотели, които ще останат отворени през октомври и ноември, но също така и в повечето от 12-месечните работещи хотели. Тенденцията вече не се ръководи от сезонни летни дестинации, които във всеки случай също видяха исторически представяния тази година.

Очаква се приходите от туризъм през тази година да надхвърлят 20 милиарда евро, счупвайки рекорда от 18,2 милиарда евро през последната година преди пандемията, т.е. през 2019 г., информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пристиганията на чуждестранни пътници през първите осем месеца на тази година (януари-август) са се увеличили с 18,4% спрямо миналата година, докато приходите от пътувания възлизат на 14,66 милиарда евро, което е увеличение с 15,3% в сравнение спрямо съответния период на 2022 г. и с 10,89% спрямо осемте месеца на 2019 г., когато са достигнали 13,22 млрд. евро. Само през август темпът на растеж спрямо четири години по-рано е по-малък и възлиза на 6%. Данните  показват, че приходите през август възлизат на 4,31 милиарда евро срещу 4,1 милиарда евро през 2019 г.

Удължаването на туристическия сезон се дължи и на спада на регистрираните безработни през септември в сравнение с август по данни на БЗР, тъй като фирмите от секторите, свързани с хотелиерството, почти не съкращават. Тези изключително обнадеждаващи цифри подкрепят мнението, което сега преобладава в Министерството на икономиката и финансите, че безработицата ще спадне допълнително през следващите месеци.

Снимка: БГНЕС