Престъпни банди тероризират столицата на Хаити - убиват, отвличат и изнасилват

Хиляди хора бягат от домовете си

23.10.2023 | 22:35 Редактор: Толя Стоянова
Престъпни банди тероризират столицата на Хаити - убиват, отвличат и изнасилват

"Това се случи в един неделен следобед през август, изстрелите се приближаваха все повече и повече", спомня си Видна, която не иска да разкрие пълното си име. "Бяхме трима в апартамента ни - съпругът ми, синът ми и аз. Грабнахме първите вещи, които видяхме, и побегнахме", разказа тя. 

В квартала им "Карфур-Фьой" проникнала престъпна банда. Членовете ѝ стреляли безразборно. Някои от съседите им били убити. Те обаче имали късмет. Избягали бързо към центъра на столицата на Хаити Порт-о-Пренс - минали покрай горящите къщи, които били подпалени от членовете на бандата. Видна и семейството ѝ намерили убежище в едно училище, което се намира само на 20 минути от квартала им. Но и там не са в пълна безопасност. 

Видна е бременна в шестия месец. Тя спи на голия под в закрития двор на училището. "През нощта хората се катерят по теб, за да стигнат до мястото си за спане. Ужасно е", казва тя през АРД. И с гняв допълва, че на място не дошъл нито един представител на правителството, както и че никой от управляващите не се изказал за насилието в квартала ѝ.

Хаитянската организация за защита на правата на човека RNDDH определя случилото се в Карфур-Фьой през август тази година като клане. Убити са повече от 100 жители. Документирани са и случаи на изнасилване, а много къщи са били подпалени, посочва юристката Роси Огюст от RNDDH. Тя и нейните колеги са поели защитата на 87 жертви, които са решили да заведат дела. Макар и правосъдната система да не работи както би трябвало, те съветват жертвите да се борят, за да не може някой да впоследствие да каже, че не е знаел за това, предаде DW.

От 2018 насам в Хаити е имало 25 кланета. До момента справедливост за жертвите няма. Правозащитната организация дори получава заплахи заради работата си. 

Снимка: БГНЕС