Жестоката картина в Хаити: Хаос, остър глад и отвличания

Престъпните банди контролират над 80% от столицата

17.08.2023 | 17:44 Редактор: Вяра Димова
Жестоката картина в Хаити: Хаос, остър глад и отвличания

Столицата на Хаити Порт о Пренс е потънала в хаос заради престъпните банди. По данни на ООН само през последните четири дни около 5000 жители са избягали от два квартала. В града са разселени общо 130 000 души, става ясно от данни на Международната организация по миграция (МОМ). От там посочват още, че между събота миналата седмица и вторник 4972 души са избягали от общо над 1000 домакинства. От тях 76% са били настанени в спешни приюти.

Страната е разтърсвана от нарастващо насилие вече от над две години насам - след убийството на държавния глава Жовенел Моис бандите не престават да тормозят хората. Броят на отвличанията също се е увеличил драстично. Неотдавна жителите на страната се надигнаха сами срещу престъпните банди.

Насилието изостря и без това несигурната ситуация с помощните хранителни доставки в Хаити. По данни на ООН почти половината от 11-те милиона жители на бедната карибска държава страдат от остър глад, пише DW.

Междувременно се твърди, че бандите контролират над 80% от столицата. Смята се, че националната полиция е напълно претоварена и не разполага с достатъчно персонал. На този фон още от октомври 2022 премиерът Ариел Хенри призовава за изпращането на международен отряд в страната му, който да спре бандите. В края на юли 2023 Кения предложи да поеме ръководството на подобен отряд.

Сега бандите протестират срещу това. Един от най-влиятелните главатари, Джими Шеризие, заплаши да предприеме действия срещу международния отряд, ако неговите членове извършват нападения срещу населението.

Снимка: БГНЕС