Използва ли "Хамас" тактики от войната на Русия срещу Украйна?

Бойните дронове са предпочитано средство за мащабни атаки

22.10.2023 | 17:17 Редактор: Вяра Димова
Използва ли

Използването на бойни дронове отдавна се е превърнало в неизменна част от съвременната война. През последните години това се наблюдава в много въоръжени конфликти - от Сирия, през Украйна, до Нагорни Карабах.

Във войната на Русия срещу Украйна преоборудвани потребителски безпилотни самолети, смятани допреди това за неподходящи за употреба в бойни действия, бяха пригодени и използвани за целенасочени и мащабни атаки. Според военни експерти тази тактика е била възприета и от терористите от "Хамас" в атаките от 7 октомври срещу израелски погранични населени места. Тогава бяха използвани модифицирани комерсиални дронове квадрокоптери, произведени основно от китайските компании DJI и Autel.

В началото на инвазията си "Хамас" нанесе огромни стратегически щети на израелските отбранителни сили. Организацията е определена като терористична от САЩ, Германия, ЕС, Израел и някои арабски държави. Твърди се, че видеозаписи показват как дронове на "Хамас" пускат взривни устройства, изваждайки от строя наблюдателни кули по цялата гранична ограда с Газа, оборудвана с най-модерни сензорни камери. Досега тези съоръжения в Израел бяха смятани за неуязвими.

За да разберем по-добре случилото се в Близкия изток, първо трябва да отправим поглед към друга война - тази в Украйна. Там комерсиалните летящи устройства, оборудвани с експлозиви, са масово използвани почти от началото на инвазията от февруари 2022 година. В момента и украинските въоръжени сили, и руската армия ги употребяват. Нещо повече - с течение на времето любители също успяха да адаптират комерсиалните дронове за фронтовата линия. В Украйна те се използват срещу войници и бронирани превозни средства. А сега същата тактика изглежда са копирали и терористите от Хамас срещу военната инфраструктура в Израел.

"Начинът, по който "Хамас" използва дроновете си, е нов. Не сме го наблюдавали по този начин преди", обяснява Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен пред списание "Шпигел". Военният експерт смята, че терористите от "Хамас" са копирали това с голяма точност от войната в Украйна.

Видеоклиповете, публикувани от пропагандната машина на "Хамас", също показват как дронове поразяват израелски танк "Меркава 4", струващ 3,5 милиона щатски долара, пише DW.

Това, че терористичната организация "Хамас" разполага с дронове, не е новина. Преди смъртоносната атака от 7 октомври тя очевидно е подобрила и запълнила арсенала си, включително и с комерсиални модели безпилотни апарати.

"Те са евтини, леснодостъпни на пазара и могат да бъдат изстреляни от всякъде за секунди по даден маршрут, практически без предварителни познания. Но броят и мащабите на използването на дронове в Близкия изток дори не се доближават до тези в Украйна", казва Яир Ансбахер, експерт по безпилотни технологии, цитиран от израелския бизнес всекидневник "Глоубс".

Лиран Антеби от Института за изследвания на националната сигурност (ИИНС) в Тел Авив, която повече от 10 години изучава използването на дронове в конфликти, припомня, че за пръв път подобни безпилотни машини са били преоборудвани за атаки в Близкия изток. Терористичната организация "Ислямска държава" е използвала много примитивни летателни устройства срещу американските сили.

"След това видяхме това в Украйна, а сега и тук", обяснява Антеби.

Снимка: БГНЕС