Гърция свързва касовите апарати и електронните банкови апарати

Това ще доведе до допълнителни приходи за държавния бюджет

22.10.2023 | 15:00 Редактор: Вяра Димова
Гърция свързва касовите апарати и електронните банкови апарати

От 1 март 2024 г. в Гърция започва свързване на касовите апарати и електронните банкови апарати. Смята се, че взаимното свързване ще донесе допълнителни приходи за държавния бюджет в размер на 2,5 млрд. евро, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Това  е въпрос на няколко месеца, което автоматично ще означава затваряне на голяма "черна дупка" за данъчните приходи на държавата и се разглежда като решителна стъпка за ограничаване на укриването на данъци.

Министерството на финансите изчислява, че само тази стъпка ще намали значително разликата в ДДС и ще бъде съществена стъпка към постигането на целта, т.е. през 2026 г. тя да бъде намалена на 9% от сегашните около 15%. Това означава допълнителни приходи за държавния бюджет в размер на около 2,5 млрд. евро от несъбрани ДДС и подоходен данък.

Какво означава на практика свързването на електронните банкови апарати  с касовите апарати? Нито една транзакция не може да бъде извършена, без да се информира данъчната служба, т.е. всеки клиент, който плаща с кредитна карта, автоматично ще получава касова бележка от касовия апарат и в реално време ще се актуализират информационните системи на НАП.

В резултат на това ще бъде почти невъзможно да се фалшифицират данни, да се укриват доходи и да не се плаща ДДС. Задачата за взаимосвързаност е изключително сложна и изисква голям обем работа от всички участващи страни.