Какви са опасностите за Гърция от изострянето на обстановката в Близкия Изток

Най-големият страх на правителството е от възобновяване на инфлацията

22.10.2023 | 12:23 Редактор: Вяра Димова
Какви са опасностите за Гърция от изострянето на обстановката в Близкия Изток

Правителството на Гърция се опасява от изостряне на обстановката в Близкия Изток. Всички възможни сценарии за изхода от войната са на масата на отговорните министри, които вероятно ще бъдат призовани да решават многопластовите последици от един продължителен и широкомащабен конфликт, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ако войната продължи дълго и конфликтът се разшири, тогава цялото извършено планиране ще бъде отменено. Това е така, защото бюджетът за 2024 г., който се очаква да бъде приет до края на годината, се основава на редица оптимистични прогнози, които обаче вероятно ще бъдат опровергани от развитието на събитията.

Най-важният аспект на целия план е накъде ще се движат цените на петрола и газа. Във фискалното планиране на правителството се посочва цена на петрола от 80 до 82 долара за барел и цена на газа от 40 евро за мегаватчас на Амстердамската фондова борса. Цената на петрола обаче вече надхвърли 92 долара за барел, а природният газ премина бариерата от 50 евро за мегаватчас, което показва големи възходи и спадове.

Ако цената на петрола надхвърли границата от 100 долара за барел - сценарий, който вече е вероятен, тогава последствията ще бъдат многобройни. Неслучайно министър-председателят Мицотакис вече остави отворена възможността за допълнителна подкрепа за уязвимите домакинства, в случай че разходите за енергия се покачат. Очаква се електроенергията да поскъпне с поне 30% през ноември.

Това обаче няма да е единствената тежест за бюджета, тъй като ако цените на горивата се повишат още, те ще повлекат след себе си и обществените разходи. Най-големият страх на правителството е от възобновяване на инфлацията вследствие на увеличението на енергийните разходи. Цените са достигнали "таван" и евентуално ново увеличение на цените на горивата ще доведе до драстично повишаване на разходите за живот на домакинствата.

Снимка: БГНЕС