Белгия и Франция мобилизираха военни и полиция, висок е рискът от терористични атаки

Продължава издирването на радикалния ислямист, отнел два живота в Брюксел снощи

17.10.2023 | 06:51 Редактор: Тодор Петров

Полицията в Белгия издирва радикален ислямист, който в понеделник вечерта застреля двама футболни фенове от Швеция. Стрелецът открил огън по бизнес сграда в района, където ранил портиера и счупил десетки прозорци. По-късно се придвижил към съседните улици. 

Появиха се кадри с предполагаемия стрелец в ярко оранжево яке, който е избягал от мястото на инцидента, след като е използвал автоматична пушка. Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, мъжът, който се идентифицира като нападателя, заяви, че е бил вдъхновен от екстремистката групировка "Ислямска държава". 

По първоначална информация жертвите са шведски граждани, които отивали на футболен мач между националните отбори на Швеция и Белгия. Двубоят беше прекратен на полувремето при резултат 1:1, а по-късно около 35 0000 души от публиката бяха евакуирани. По информация на полицията стрелецът е избягал със скутер. Няколко метростанции в Брюксел бяха затворени. 

Белгийската служба за наблюдение на сигурността повиши степента на тревога за тероризъм до четвърто ниво или "много сериозна" - най-високата степен за Брюксел, и до трето ниво за цялата страна. В Брюксел се намират службите на ЕС, включително Комисията, Европейският съвет, който представлява държавите членки, както и Европейският парламент. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от "ислямистката" атака в Брюксел, а вътрешният министър на Франция по-рано даде указания за засилване на граничния контрол с Белгия.

Над 7 хиляди военни бяха мобилизирани да патрулират по улиците. Мерките за сигурност са повишени на територията на цяла Франция на обществени места и обекти от критичната инфраструктура. 

След сигнали за тревога през уикенда бяха евакуирани Лувърът и Версайският дворец, а в понеделник и няколко училища. На заседание по сигурността френският президент Еманюел Макрон заяви, че през последния месец са докладвани близо 170 сигнала, включително и за бомбени заплахи в учебни заведения.

Повишено е нивото на тревога в Италия, след като властите заловиха двама души по обвинения в тероризъм.

Снимка: БГНЕС