Шарл Мишел: Трябва да насърчаваме мира и да се фокусираме върху бъдещето

Според него войната в Украйна е показала важността на разширяването

16.10.2023 | 15:52 Редактор: Толя Стоянова
Шарл Мишел: Трябва да насърчаваме мира и да се фокусираме върху бъдещето

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в региона на Западните Балкани не трябва да се позволява на миналото да унищожи бъдещето и че неотдавнашното напрежение в Косово показва, че е необходимо връщане към диалога и намиране на дългосрочно решение на проблема. При откриването на срещата на върха на Берлинския процес в Тирана, Шарл Мишел каза, че трябва да насърчаваме помирението и да се фокусираме върху бъдещето.

"Бъдещето е по-оптимистично, време е да работим заедно за нашия континент", каза Мишел. Той повтори, че целта е разширяването да се случи до 2030 г. и че дотогава и двете страни трябва да покажат, че са готови за това, съобщи Танюг.

"Трябва да покажете готовност чрез прилагането на реформи. Ние искаме да споделяме бъдещето, а разширяването е инвестиция в мир и прогрес. Берлинският процес е най-добрият за укрепване на този процес", каза Мишел.

По думите му европейската интеграция на Западните Балкани е започнала преди 20 години, което е твърде бавно както за ЕС, така и за региона. Председателят на Европейския съвет повтори, че трябва да има готовност и от двете страни, предаде БТА.

Коментирайки изказването на албанския премиер Еди Рама, че Западните Балкани и ЕС са като булка и младоженец, при което младоженецът (ЕС) не идва, Шарл Мишел каза, че булката не е готова. "Булката не се подготвя активно за сватбата", каза Мишел.

Той посочи, че войната в Украйна е показала важността на разширяването. "Трябва да останем заедно, за да защитим международното право, да бъдем по-силни и да насърчаваме нашите ценности и общи интереси. Кристално ясно е, че искаме да ви подкрепим", заяви председателят на Европейския съвет.

Снимка: БГНЕС