Израел иска спешно над 1 млн. палестинци да напуснат Ивицата Газа

Страната струпва танкове по границите

13.10.2023 | 07:45 Редактор: Вяра Димова
Израел иска спешно над 1 млн. палестинци да напуснат Ивицата Газа

Израелската армия е информирала ООН, че около 1,100 млн. палестинци трябва да напуснат северната част на Ивицата Газа през следващите 24 часа и да се насочат към южните райони на Анклава.

Говорителят на световната организация Стефан Дюжарик предупреди, че такова мащабно придвижване не може да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици. Израел струпва танкове по границите на Ивицата Газа на фона на продължаващите въздушни удари и съобщенията за планирана сухопътна операция срещу "Хамас".

25 палестинци са загинали при израелски обстрел в бежанския лагер Джабалия, съобщават местни медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. По последни данни над 1500 палестинци са загинали от началото на конфликта, а ранените са над 1600.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Египетският президент заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. Външният министър на Иран предупреди, че продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от "останалите от оста", информира БНР.

Израелският парламент одобри съставянето на военновременно правителство, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. Според наблюдатели е необходима широка коалиция, която да прокара важни военни и политически решения през следващите дни. Израелските власти призоваха израелците по света да бъдат бдителни заради обявения от "Хамас" Ден на гнева днес.

Снимка: БГНЕС