СЗО поиска отваряне на хуманитарен коридор към Ивицата Газа

Необходимо е да се доставят основни медицински консумативи

10.10.2023 | 14:10 Редактор: Толя Стоянова
СЗО поиска отваряне на хуманитарен коридор към Ивицата Газа

Световната здравна организация призова днес за отваряне на хуманитарен коридор към Ивицата Газа, която е блокирана и бомбардирана от израелските сили след нападенията на "Хамас", довели до смъртта на стотици израелци.

"Необходим е хуманитарен коридор, за да се доставят основни медицински консумативи на хората", заяви на пресконференция в Женева говорителят на СЗО Тарик Яшаревич. Той добави, че организацията работи по въпроса с партньори.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, който вчера беше в Кайро, за да участва в регионална среща на организацията, се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна има обща граница с Ивицата Газа, за да обсъдят възможността за транспортиране на продукти, необходими за лечение и нормалното функциониране на болниците, предаде БТА.

"Имаме нужда от тези доставки. Болниците не могат да функционират без гориво и електричество. Консумативите, които сме предвидили, вече са на изчерпване, така че се нуждаем от тези доставки", каза Яшаревич.

Снимка: БГНЕС