ЕС готви санкции срещу Сърбия заради Банска, очаква съдействие от Вучич

Обсъждат се политически и финансови мерки, които ще нанесат щети на сръбското правителство

08.10.2023 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
ЕС готви санкции срещу Сърбия заради Банска, очаква съдействие от Вучич

Докладчикът на Европейския парламент за Косово и депутат от Зелените Виола фон Крамон заяви, че е подготвен пакет от мерки за Сърбия като "отговор на терористичната атака на 24 септември в Банска".

"Не бих ги нарекла санкции, защото те трябва да бъдат одобрени от Съвета, но говорим за политически и финансови мерки, които ще нанесат щети на правителството на Сърбия“, каза Фон Крамон пред албанския Juronuz, предаде RTK2 .

Тя добави, че сръбският президент Александър Вучич трябва да сътрудничи и да осигури подходящо разследване на събитието от 24 септември.

"Вучич контролира много неща, които се случват в Сърбия. Трудно е да се мисли, че той не е бил наясно какво се случва по отношение на придобиването на оръжие и организирането на агресивната група. Въпреки това не мисля, че Сърбия се интересува от голяма военна атака или война“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Фон Крамон заяви, че се обсъжда ново предложение за нерешени въпроси в диалога Косово - Сърбия, но не даде подробности. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
И Франция бомбандира Нигер, но .....санкции срещу Франция-НЯМА .Европейските ценности се оказаха много гъвкави. Сигнализирай за неуместен коментар