Финландия разследва теч от газопровод в Балтийско море

Малко след полунощ е установен необичаен спад в налягането

08.10.2023 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева
Финландия разследва теч от газопровод в Балтийско море

Предполагаем теч е бил открит през нощта в подводен тръбопровод, свързващ финландската и естонската мрежи. Газопроводът е бил затворен от операторите, докато се разследва инцидента, съобщава Bloomberg.

Малко след полунощ местно време в неделя финландският и естонският оператори на системата за пренос на газ са забелязали "необичаен спад в налягането на офшорния газопровод между двете страни", казва Gasgrid Finland в изявление на сайта си.

Вентилите на 77-километровия газопровод Balticconnector в момента са затворени, казва Gasgrid Finland, добавяйки, че в момента разследва въпрос в сътрудничество с естонската Elering.

"Няма да спекулираме с причините. Подозираме, че има теч в газопровода и се фокусираме върху разследване дали наистина има теч и, ако е така, на какво се дължи", заяви главният финансов директор на Gasgrid Finland Оли Сипила. 

Не се съобщава за взривове през нощта във Финския залив, показва автоматизирана система за докладване на Института по сеизмология на Helsinki University.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС