"Сградата се разтресе. Мазилката падна": Около 120 са жертвите на труса в Афганистан

Земетресението беше от 6,3 по Рихтер

07.10.2023 | 22:55 Редактор: Елеонора Танева

Броят на загиналите при земетресението с магнитуд 6,3 в Западен Афганистан е нарасна до "около 120 души", съобщиха органите за помощ при бедствия, а повече от 1000 души са получили наранявания.

Американската служба за геоложки проучвания съобщи, че епицентърът е бил на 40 км северозападно от най-големия град в региона Херат и е бил последван от осем вторични труса с магнитуд между 4,3 и 6,3.

"Досега в нашите регистри са включени над 1000 ранени жени, деца и възрастни граждани, а около 120 души са загубили живота си", заяви пред АФП ръководителят на отдела за управление на бедствията в провинция Херат Моса Ашари.

Тълпи от жители са избягали от сградите в Херат около 11:00 ч. (06:30 ч. по Гринуич), когато са започнали трусовете, уточнява БГНЕС.

"Бяхме в офисите си и изведнъж сградата започна да се тресе. Мазилките започнаха да падат и стените се напукаха, някои стени и части от сградата се срутиха", разказва пред АФП 45-годишният Башир Ахмад.

Мъже, жени и деца се изправиха на широките улици, далеч от високите сгради, в миговете след първия трус и останаха навън, страхувайки се да се върнат в домовете си, докато вторичните трусове траеха часове.

Снимка: БГНЕС