Руските атаки стават безпощадни: 52-ма загинали в Гроза, в Харков убиха малко дете

В Харковска област е обявен тридневен траур

06.10.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Русия и днес нанесе смъртоносни удари с дронове и ракети в Украйна. В центъра на град Харков загина 10-годишно момче. Областната военна администрация съобщи за 16 ранени. И при тази атака руската армия е използвала "Искандер" – ракета като тази, която вчера уби десетки в село в Харковска област.

52-ма са убитите при ракетния удар вчера по хранителен магазин и кафене в село Гроза в областта. Сред жертвите има и дете. От Регионалната военна администрация съобщиха, че един от ранените е починал в болница.

Към момента на нападението в кафенето са се намирали 60 местни жители, събрани за церемония в памет на техен съселянин, убит на фронта. Това е най-смъртоносното руско нападение в региона след инвазията от февруари миналата година. В цялата Харковска област е обявен тридневен траур.

По време на атаката украинският президент се намираше в испанския град Гранада, за среща на Европейската политическа общност. Володимир Зеленски заяви, че ударът в Гроза е умишлен терористичен акт

"Руските терористи нанесоха удар, който не може да бъде определен като зверски, защото това ще бъде обида за животните. Съзнателен ракетен удар по село, по обикновен хранителен магазин и кафене. Руските военни няма как да не са знаели къде удрят и това не е бил удар на сляпо", каза украинският президент Зеленски.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че нападенията срещу цивилни и гражданска инфраструктура са забранени от международното хуманитарно право и трябва да бъдат прекратени незабавно. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че това е "поредната отвратителна атака срещу невинни цивилни".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС