Русия планира нова военна база в Черно море

Тя ще бъде построена в сепаратисткия регион на Грузия - Абхазия

05.10.2023 | 22:05 Редактор: Елеонора Танева
Русия планира нова военна база в Черно море

Русия планира да построи военноморска база на брега на Черно море в сепаратисткия регион на Грузия Абхазия, заяви лидерът на региона пред руския в. "Известия" след среща с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Самообявилият се за президент на подкрепяния от Русия сепаратистки регион Аслан Бжания каза, че е било подписано споразумение за изграждане на постоянна военноморска база в района на Очамчира.

"Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област. Целта на всичко това е да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия, и този тип взаимодействие ще продължи", заяви Бжания пред "Известия".

Русия призна Абхазия и друг сепаратистки регион, Южна Осетия, за независими през 2008 г., след като руски войски отблъснаха опит на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия при петдневна война, приключила на 12 август 2008 г., уточнява БТА.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че вследствие на украински атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от неговата основна база в анексирания Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от Русия на свое запитване за коментар на тази информация.

Грузия е обезпокоена от предстоящото разполагане на руска военноморска база в Абхазия, един от нейните проруски сепаратистки райони, тъй като смята това за нарушение на суверенитета ѝ, заяви днес грузинското външното министерство, цитирано от Франс прес.

"Подобни действия представляват грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и провокация, целяща да узакони незаконната окупация на Абхазия", заяви министерството, изразявайки своето безпокойство по този повод.

Снимка: БГНЕС