ЕП иска да въведе универсален стандарт за ръчния багаж

Все повече авиокомпании събират допълнителни такси

05.10.2023 | 13:02 Редактор: Вяра Димова
ЕП иска да въведе универсален стандарт за ръчния багаж

Европейският парламент иска да бъдат въведени универсални правила за ръчния багаж, който може да се качва на борда на самолетите. Общите изисквания за размера, теглото и вида на ръчния и регистрирания багаж водят до по-голяма прозрачност за пътуващите със самолет, според резолюция, одобрена от членовете на ЕП.

От друга страна, различните правила и скритите разходи затрудняват значително сравняването на цените, особено по отношение на ръчния багаж.

Началото на дискусията беше поставено от петиция на германски пътник, който се оплака от различните разпоредби на авиолиниите. През последните години все повече авиокомпании започнаха да събират допълнителни такси за ръчен багаж. В някои случаи безплатно се допускат само дамски чанти или малки раници. Стивън Бергер, старши юрист в потребителската организация "Beuc", заяви, че настоящата ситуация е "абсурдна" за пътниците.

През август в Испания започна разследване на няколко нискотарифни превозвачи във връзка с таксите за ръчен багаж и други допълнителни такси, като например за  избора на определени места, пише европейското издание Politico.

"Чрез тази практика на разделяне на услугите и таксуване на пътниците с допълнително за тях, тези компании предлагат много конкурентни цени в рекламите си", заяви испанското министерство, цитирано от DW.

В резолюцията си Европарламентът се позовава на решение на Съда на Европейския съюз от 2014 г., в което се посочва, че ръчният багаж се счита за "неотменим компонент" от превоза на пътници и че за него не могат да се събират допълнителни такси, ако теглото и размерът му "отговарят на разумните изисквания".

Снимка: pixabay