Над 2000 сигнала са постъпили след наводненията в района на Волос

Количеството вода, което се изля, е било 30 пъти над средното за септември

03.10.2023 | 22:22 Редактор: Толя Стоянова
Над 2000 сигнала са постъпили след наводненията в района на Волос

Гръцката пожарна служба е получила общо 2483 сигнала за една седмица само в префектура Магнисия, Централна Гърция, поради бедствената ситуация от големите наводнения, предизвикани от циклона "Елиас".

Миналата седмица жителите в района на Волос преживяха за втори път в рамките на месец унищожителни порои и бури, в резултат на които пожарната се отзова на 625 сигнала за изпомпване на вода и изведе 312 бедстващи души на безопасно място.

Гръцкият синоптик Сакис Арнаутоглу съобщи, че количеството вода, което се изля над град Волос, е било 30 пъти над средното за септември.

Също така от началото на септември до днес гръцката пожарна е приела 10 628 сигнала в префектура Тесалия, която бе най-силно засегната от средиземноморския циклон "Даниел", при който 17 души загубиха живота си. Двете безпрецедентни природни явления "Даниел" и "Елиас" предизвикаха огромни щети и оставиха хиляди хора без питейна вода, подслон и поминък, предаде гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Гръцката полиция като част от своята доброволческа дейност събра консумативи от първа необходимост с цел предоставяне на хуманитарна помощ на пострадалите от стихиите в Тесалия, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Снимка: БГНЕС