САЩ: Ако Украйна започне да получава по-малко пари, ще има последствия за хода на войната

"Вече бяхме принудени да забавим попълването на собствените си сили", заяви финансовият контрольор на Пентагона

03.10.2023 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Ако Украйна започне да получава по-малко пари, ще има последствия за хода на войната

Финансовият контрольор на Пентагона Майкъл Маккорд предупреди Конгреса на САЩ, че намаляването на средствата за Украйна може да доведе до забавяне на доставките на важни оръжия и материали, съобщи "Киев Индипендънт".

Маккорд заяви, че на САЩ остават около 5,4 млрд. долара за изпращане на оръжия за Украйна и че дългосрочното финансиране по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна е напълно изчерпано. Той допълни, че след прехвърлянето на оръжия на Украйна САЩ нямат средства за попълване на собствените си военни запаси.

"Вече бяхме принудени да забавим попълването на собствените си сили, за да се предпазим от несигурно финансиране в бъдеще. Невъзможността за своевременно попълване на военните ни нужди може да навреди на готовността на армията ни", заяви финансовият контрольор в писмо до лидерите на Конгреса, цитиран от БГНЕС.

На 30 септември Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за предотвратяване на предстоящото спиране на работата на правителството, който не включваше финансиране на помощта за Украйна. Въпреки че президентът Джо Байдън заяви, че вярва, че законодателите в крайна сметка ще "осигурят приемането на необходимата подкрепа за подпомагане на Украйна", бъдещето на американската помощ за Киев остава несигурно.

Маккорд заяви, че пропуските във финансирането ще принудят САЩ да забавят изпращането на отбранителни доставки, които са "критични и спешни сега, когато Русия се готви да проведе зимна офанзива".

На 2 октомври говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че САЩ разполагат с достатъчно средства, за да подкрепят Украйна само "в непосредствен план". Марк Канчън, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви, че забавянето на финансирането ще има непосредствено въздействие върху украинската армия.

"Ако няма нови пари, те ще започнат да го усещат до Деня на благодарността", каза той.

Това включва повече от 43,9 млрд. долара, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Олеле
преди 7 месеца
Добре че ви свършват парите, за да спрете да "инвестирате" ( според един ам. сенатор) в убийства на невинни хора. Лошата новина е, че ще принудите европейските си мъпети да изнудват държавите от съюза да платят сметката. След войната демократичните европейци от цивилизования свят ще поръчителстват безвъзмездно на Украйна и ще платят вместо нея. Най-големият цинизъм ще се състои в това, че ЕС ще тегли заеми от ам. банкии и ще задлъжнее, за да плати на американците дълга на Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 7 месеца
Да - ще има последствия - ще умират по-малко хора ... Сигнализирай за неуместен коментар