Борел: Предложих Украйна да получи до €5 млрд. по линия на европейски механизъм

Надявам се на споразумение преди края на годината, обяви той

02.10.2023 | 19:45 Редактор: Вяра Димова
Борел: Предложих Украйна да получи до €5 млрд. по линия на европейски механизъм

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че е предложил Украйна да получи догодина до 5 милиарда евро в рамките на многогодишно сътрудничество по линия на европейски механизъм, предаде Ройтерс.

"Надявам се да постигнем споразумение преди края на годината", каза Борел на съвместна пресконференция в Киев с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Европейският механизъм за подкрепа на мир, създаден през 2021 г., е инструмент на ЕС за извънбюджетно финансиране на отбранителни и военни дейности в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност. Кулеба призова за ускоряване на юридическата процедура по предаване на замразени руски активи на Украйна.

"Това би било от полза както за ЕС, така и за Украйна", заяви украинският външен министър. Той се аргументира, че тези активи биха могли да помогнат за финансиране на възстановяването на Украйна след руската инвазия, информира БТА.

Русия "отделя огромни ресурси", за да предизвика разделения между съюзниците на Киев, предупреди Кулеба и призова Западът да не влиза в играта ѝ. Броени часове по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков спомена за умора в западния лагер от подкрепата за Украйна, отбелязва АФП.

Снимка: БГНЕС