Мъск изрази критика към спасителните операции на мигранти, финансирани от Германия

Над 130 000 мигранти са пристигнали на бреговете на Италия до този момент през 2023

30.09.2023 | 17:28 Редактор: Михаела Димитрова
Мъск изрази критика към спасителните операции на мигранти, финансирани от Германия

Милиардерът Илън Мъск навлезе в събота в германската политика по време на разгорещен дебат за имиграцията в цяла Европа с констатацията си, че финансираните от Берлин операции за спасяване на мигранти в Средиземно море могат да представляват "инвазия" в Италия.

Мъск, който е роден в Южна Африка, има канадско гражданство и живее в САЩ, сподели публикация, призоваваща за победа на крайнодясната партия AfD седмица преди регионалните избори в две големи германски провинции. Берлин е в спор с Италия относно морските операции на неправителствените организации. В петък италианският премиер Джорджа Мелони поиска кораби с благотворителни организации да свалят спасените мигранти в собствените им страни.

Мъск сподели публикация в мрежата си X от потребител, идентифициран като "Радио Генуа", който разкритикува операциите на германските неправителствени организации в Средиземно море и изрази надежда, че "AfD ще спечели изборите, за да спре това европейско самоубийство". Радио Генуа подчерта, че тези неправителствени организации са субсидирани от германското правителство.

Преди регионалните избори на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен имиграцията се очерта като ключова тема, а баварците я посочиха като най-важната тема в последното проучване.

"Германската общественост знае ли за това?, попита Мъск. Германското външно министерство отговори на предприемача, че обществеността знае "и това се нарича спасяване на животи".

Отговорът на външното министерство накара шефа на социалната медийна платформа да засили критиките си, като написа в друг пост рано в събота: "Честно казано, съмнявам се, че мнозинството от германската общественост подкрепя това. "Провели ли сте анкета? Не е ли нарушение на италианския суверенитет Германия да транспортира огромен брой нелегални имигранти на италианска земя? Има вибрации за нашествие", добави Мъск.

Наскоро Мелони изпрати оплакване до германския канцлер Олаф Шолц, за да изрази "учудването си" от това, че Берлин финансира благотворителни организации, помагащи на незаконни мигранти в нейната страна. Запитан за писмото, Берлин потвърди, че предоставя между 400 000 евро и 800 000 евро за два проекта, свързани с мигрантите. Проектите бяха "за подкрепа на сушата в Италия на хора, спасени в морето, и проект на НПО за морски спасителни операции".

На пресконференция тази седмица след разговори с италианския си колега германският външен министър Аналена Бербок защити подкрепата на Берлин за спасителните мисии. "Доброволците имат животоспасяваща задача в Средиземно море“, каза тя. „Те са поели ангажимент да противодействат на смъртните случаи в Средиземно море с хуманност, точно защото Европейската съвместна служба за морско спасяване Mare Nostrum вече не съществува", добави тя, имайки предвид продължилата година операция на италианското правителство, която спаси над 100 000 мигранти, преди да приключи през 2014 г, предаде БГНЕС.

Над 130 000 мигранти са пристигнали на бреговете на Италия досега тази година, почти двойно повече от миналата година, според данни на вътрешното министерство. В Германия също броят на новите пристигащи се е увеличил рязко, което накара Берлин да обяви в сряда, че ще засили охраната на границите си с Полша и Чехия в опит да спре контрабандистите на хора. 

Снимка: БГНЕС