Путин: Нахлуването ни в Украйна спаси нейните жители от терора

Руският президент приветства хората от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област

30.09.2023 | 08:39 Редактор: Тодор Петров
Путин: Нахлуването ни в Украйна спаси нейните жители от терора

Руският президент Владимир Путин отправи приветствено обръщение към жителите на четири украински региона, които страната му анексира точно преди една година, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На 30 септември 2022 г. Москва обяви, че Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област вече са част от Руската федерация. Тя се аргументира с резултатите от референдуми, които бяха произведени след руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година и отхвърлени от Киев и Запада като незаконни.

Русия контролира тези украински региони само частично, като при това загуби територии там вследствие на украински контраофанзиви през последната година. Днес Путин увери, че жителите на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област са изразили на произведените по-рано този месец местни избори желанието си да бъдат част от Русия, потвърждавайки резултатите от референдумите миналата година. 

"Както преди година на историческите референдуми, хората отново изразиха и потвърдиха желанието си да бъдат с Русия и подкрепиха своите сънародници, които с труд и реални действия доказаха, че са достойни за доверието на хората", каза той на публикуван в полунощ видеозапис.

Путин повтори позицията си, че нахлувайки в Украйна, Русия е спасила нейните жители от националистическите лидери в Киев, които според него са извършили държавен преврат през 2014 г., а след това са предизвикали "пълномащабна гражданска война", прибягват към "терор срещу инакомислещите" и са подложили Донбас на блокада, постоянни обстрели и наказателни акции.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 1
Щ'о?
преди 5 месеца
И рускоезичните са хора. 60-70 % от т.нар.украинци говорят само на руски език. Да, съвременните евроатлантически расови теории оправдават убийството на руснаци, също и прочистването от рускоезичните граждани, които "метастазират " в родната нам Украйна. Излиза, че е напълно нормално САЩ да организират "продемократични"преврати навсякъде, където поискат, за да освободят цивилизования свят от "рускоезичните метастази". Някога така са мислили и за евреите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца
Те тия рускоезични инакомислещи дето така самоотвержено се застъпвате за тях е най-добре да си вървят обратно в техните степи, а не да метастазират където им хареса и после да се жалят, че местните им създавали неудобства. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
А
преди 5 месеца
"Които според него са извършили държавен преврат" - само според него ли? Извършиха преврат, а Нюланд им раздаваше курабийки. След това почнаха етническо прочистване и протестиращите бяха избити в името на демокрацията и европейското бъдеще на Украйна. Един българин бе изгорен жив, заедно с други инакомислещи в Културния дом в Одеса.Години наред цивилизованият свят подкрепяше Украйна с оръжие и подпомагаше избиването на рускоезично население, пречещо на етническата чистота на славната укр. нация. Сигнализирай за неуместен коментар