Байдън за последователите на Тръмп: В момента в Америка се случва нещо опасно

"Има едно екстремистко движение, което не споделя основните убеждения на нашата демокрация", подчерта президентът

29.09.2023 | 10:43 Редактор: Михаела Димитрова
Байдън за последователите на Тръмп: В момента в Америка се случва нещо опасно

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи нови ясни предупреждения за продължаващите екзистенциални заплахи за американската демокрация в голямо обръщение на 28 септември, като изостри основния аргумент в потенциалния си реванш с Доналд Тръмп и призова избирателите да дадат приоритет на здравето на американските институции, информира CNN.

"В момента в Америка се случва нещо опасно. Има едно екстремистко движение, което не споделя основните убеждения на нашата демокрация", заяви Байдън по време на речта си в Аризона.

"Няма съмнение, че днешната Републиканска партия е движена и сплашвана от републиканските екстремисти от MAGA.Техният екстремен дневен ред, ако бъде изпълнен, ще промени из основи институциите на американската демокрация, каквато я познаваме", подчерта той.

Байдън коментира и неотдавнашното предложение на Тръмп за екзекутиране на началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили за "предателство", отбелязвайки, че републиканското мълчание в отговор на коментара е "оглушително".

"Тръмп казва, че Конституцията му дава правото да прави каквото си иска като президент. Никога не съм чувал президенти да правят каквото си искат. Никога не съм чувал президенти да се шегуват с това", каза още Байдън, цитиран от "Фокус".

Обобщавайки, той добави, че "демокрациите не умират непременно под дулото на пушката: "Те могат да умрат, когато хората мълчат, когато не могат да станат".

Снимка: БГНЕС