"Гинес" отне рекорд на Райнхолд Меснер заради 5 м на Анапурна

Екипът се основава на заключения на картографа Еберхард Юргалски

28.09.2023 | 19:16 Редактор: Толя Стоянова

"Гинес" отне световните рекорди на легендарния алпинист Райнхолд Меснер за изкачване на 14 върха, които са високи над 8 000 метра. Това е потвърдено след представени заключения на картографа Еберхард Юргалски. Той твърди, че Меснер не е успял да качи Анапурна през 1985 г., а са му оставали пет метра до най-високата точка.

Твърденията на Еберхард Юргалски, който е главен консултант на "Книгата на Гинес" за алпинизма, са базирани на фотографски свидетелства. По този начин той отрича постиженията както на Меснер, така и на други алпинисти от по-старото поколение.

Меснер вече не се смята за първия, който се качва на всичките 14 осемхилядника, а вместо него е посочен американецът Ед Виестърс от периода 1989 - 2005 г. От списъка на изкачилите 14 върха, вече са премахнати 40 души и остават само четирима.

Меснер казва, че не приема това толкова сериозно. 

"Първо, алпинизмът не е състезание. В този смисъл не съществуват рекорди. Никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат. Освен това, планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила тогава и върхът да е намалял с 5 метра", каза Райнхолд Меснер. 

Юргалски, според легендарния алпинист, не е истински експерт, а е "невеж". Въпросният консултант от години събира и анализира маршрутите на алпинистите, като ги сравнява със сателитни и фотографски данни. Последователите на Меснер опонират на Юргалски. Те обясняват, че се омаловажават постижения от други времена, когато не е имало GPS.

При изкачването на Анапурна партньор на Меснер е Ханс Камерландер.

"Това е бутафорен дебат. Ние все още сме убедени, че сме достигнали върха, но кой знае дали зад скалата не е имало още пет-шест метра за изкачване. Това обаче не трябва да омаловажава постижението ни. Човечеството наистина става все по-лошо", заяви Ханс Камерландер.

С данни за рекорди алпинизмът се унищожава, предупреждават защитниците на Меснер.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС