Скромна церемония, много полиция и жълти рози - близки изпратиха боса на "Коза ностра"

Той беше погребан в родния си град

27.09.2023 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова
Скромна церемония, много полиция и жълти рози - близки изпратиха боса на

Босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро беше погребан в родния си град, като само няколко близки роднини бяха допуснати да се сбогуват с безмилостния убиец, предаде АФП. Месина Денаро, заловен през януари след три десетилетия бягство, почина на 25 септември в болница в Централна Италия, отнасяйки в гроба тайните на бруталното си управление.

От август насам той се намираше в отделението за затворници на болницата в Л'Акуила поради влошеното си състояние.

Според съобщения в местните медии ковчегът му е бил откаран с катафалка от болницата късно вчера и е пристигнал в родния му град Кастелветрано в Сицилия днес в ранните часове. Телевизионните кадри показват, че на погребението са присъствали само няколко членове на семейството му, сред които две сестри, брат и дъщеря, родена през годините на бягството му.

Около портите на гробището е имало засилено полицейско присъствие. Малката група опечалени, повечето облечени в черно от глава до пети, последваха катафалката, а една от сестрите на мафиота носеше букет жълти рози.

Според вестник "Палермо днес" Месина Денаро е погребан в семейната гробница, пояснява БГНЕС.

Той е един от най-безмилостните босове в "Коза ностра" - реално съществуващия сицилиански престъпен синдикат, описан във филмите "Кръстникът". 61-годишният мъж е осъден за участие в убийството на антимафиотските съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. и в смъртоносните бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г.

Една от шестте му доживотни присъди е за отвличането и убийството на 12-годишния син на свидетел по делото Фалконе.

Месина Денаро изчезва през лятото на 1993 г. и прекарва следващите 30 години в бягство, докато италианската държава се разправя със сицилианската мафия. Но той остава начело на списъка на най-издирваните лица в Италия и се превръща в легенда.

Именно решението му да потърси лечение за рак на дебелото черво довежда до ареста му на 16 януари 2023 г., когато посещава здравна клиника в Палермо.

Снимка: БГНЕС