Страховитият мафиотски бос Матео Месина Денаро почина в затвора

Той бе задържан в частна клиника в Палермо

25.09.2023 | 12:04 Редактор: Михаела Димитрова
Страховитият мафиотски бос Матео Месина Денаро почина в затвора

Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро бе арестуван в Сицилия след 30 години укриване. Той бе задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо. "Това е голяма победа за държавата", каза тогава министър-председателката на Италия Джорджа Мелони. Осем месеца по-късно Денаро почина в затвора, съобщи "Ройтерс", като се позова на италианската информационна агенция ANSA.

61-годишният Денаро е страдал от рак на дебелото черво. През последните седмици здравословното му състояние се е влошило и той е бил преместен в болница. Отказал е агресивно медицинско лечение, съобщава ANSA. Медиците са спрели да го хранят, след като е изпаднал в необратима кома.

Месина Денаро бе осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. От 1993 той бе в списъка на най-издирваните лица, а според списание "Форбс” е сред десетте най-издирвани престъпници в света. След смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 и на Салваторе (познат още като Тото) Риина през 2017 Месина Денаро е смятан за неоспоримия "бос на всички босове" в италианската мафия.

Арестът на Матео Месина Денаро е извършен точно 30 години след ареста на Тото Риина, който е заловен на 15 януари 1993, също в Палермо.

Според източници на италианския вестник "Ла Република" от клиниката "Мадалена", в която бе заловен мафиотът през януари, Месина Денаро се е опитал да избяга, но е бил спрян в един бар.

Месина Денаро, наричан още "Диаболик", е син на мафиотския бос от Кастелветрано Чичо, исторически съюзник на клана Корлеоне на Тото Риина. Матео Месина Денаро е в неизвестност от лятото на 1993. Той обявява бягството си в писмо, написано до тогавашната му приятелка Анджела, след масовите кланета в Рим, Милано и Флоренция: "Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи".

Тогава срещу него вече са отправени тежки обвинения, а и са издадени присъди - за нападения, грабежи, притежание на експлозиви и над петдесет убийства. Включително това на 13-годишно момче, син на мафиот, което е разтворено в азотна киселина след 779-дневно държане в плен, за да бъде спрян баща му да сътрудничи на съда, информира DW.

Босът на мафията е ръководил и рекетьорските дейности, прането на пари и трафика на наркотици за "Коза Ностра". Той е един от подбудителите на масовите убийства, извършени през 1992-1993 г. по време на мафиотската война между сицилианската престъпна организация Коза ностра и италианската държава.

През тези години насилието на мафията става причина за смъртта на съдиите Фалконе и Борселино, за нападението в Рим срещу Маурицио Костанцо и за кланетата на улица "Деи Джоргофили" във Флоренция , където са убити 5 души и са ранени 37 други, и на улица "Палестро" в Милано , с 5 жертви и 15 ранени.

Месина Денаро обаче не беше обикновен мафиотски бос от Кастелветрано. Той е смятан за последния истински бос на "Коза ностра", за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те години.

Неговите престъпни контакти достигат до Канада и Съединените щати, а вероятно и в света на ислямисткия тероризъм, както разкрива информаторът на властите Джузепе Гравиано през 2018 година.

Снимка: БГНЕС