Мария Габриел на среща с Виктория Нюланд и министрите на външните работи на Б9

Вицепремиерът изтъкна, че България е взела трудно решение относно зърното от Украйна

22.09.2023 | 19:53 Редактор: Михаела Кирилова
Мария Габриел на среща с Виктория Нюланд и министрите на външните работи на Б9

Мария Габриел на среща с Виктория Нюланд и министрите на външните работи на Б9. В Ню Йорк се организира среща на и.д. заместник държавния секретар Виктория Нюланд и външните министри на страните от Б9. Форумът идентифицира приоритети на трансатлантическото партньорство, европейската сигурност и партньорството ЕС-НАТО. 

Сред основните теми на срещата бяха продължаване на подкрепата за Украйна, задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността, противодействието на хибридните анти-ЕС и анти-НАТО атаки и дезинформацията, важността на Черноморския регион, включително инициативата "Три морета". 

Засягайки въпроса с продоволствената сигурност, вицепремиерът Мария Габриел изтъкна, че България е взела трудно решение относно отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна.

"Сега е важно новият план за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна да функционира ефективно", посочи Мария Габриел.

"По-добрата подготовка за справяне с хибридни заплахи и споделянето на опит и знания между партньорите са ключови. Това е целта и на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки, на който България вече е член", каза още в изказването си вицепремиерът Габриел.

Снимка: МВнР


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ожэж
преди 7 месеца
Среща с госпожа "Майн$$ му на ЕС". Сигнализирай за неуместен коментар