Сенаторите в САЩ са силно разколебани за военната помощ за Украйна

Американският президент Байдън обеща на Зеленски $325 млн. и танкове ''Ейбрамс''

22.09.2023 | 14:05 Редактор: Вяра Димова

Нов пакет военна помощ от Съединените щати за Украйна за 325 млн. долара и танкове ''Ейбрамс'', които пристигат до седмица, това обеща американският президент Джо Байдън на Володимир Зеленски по време на посещението му във Вашингтон. Ако през декември Зеленски беше посрещнат като герой в Сената, и получи военен пакет в размер на 1,85 млрд. долара, то сега американските сенатори са силно разколебани относно продължаването на военната помощ за Украйна.

"Целият свят е убеден, че няма държава, няма агресор, на които им е позволено да взимат териториите на съседите си със сила. Русия единствена стои на пътя на мира. Тя може да спре това днес. Вместо това Русия търси още оръжия от Северна Корея", каза Байдън на срещата си с президента на Украйна.

"Горещо благодаря за този нов пакет, много силен пакет. Това е точно това, от което нашите войници се нуждаят сега", обяви Зеленски.

В отговор на въпрос на журналист как ще коментира появилите се настроения срещу продължаването на военизирането на Украйна, Байдън подчерта, че друга алтернатива няма. 

"Разчитам на разумната преценка на Американския конгрес. Друга алтернатива няма", посочи той.

Стана известно обаче, че републиканецът и председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти е блокирал обръщението на Зеленски към съвместното заседание на Камарата на представителите с думите, че нямат време. Според критиците, президентът Байдън не е представил достатъчно аргументи пред обществото за продължаването на военната помощ за Украйна

След Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски пристигна в канадската столица Отава, където бе приятелски посрещнат от колегата си Джъстин Трюдо, макар това да е първото му посещение в Канада след започването на войната с Русия през февруари 2022 г. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС