Китайско лекарство за рак проби за първи път на пазара в Европа

Медикаментът е в процес на преглед от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ

20.09.2023 | 20:02 Редактор: Вяра Димова
Китайско лекарство за рак проби за първи път на пазара в Европа

Европейската комисия одобри лекарството против рак Tevimbra на BeiGene Ltd., което го прави първото лекарство от този вид, разработено в Китай, което става достъпно на печелившия, все по-претъпкан западен пазар.

Въпреки одобрението, BeiGene и Novartis AG съвместно прекратиха партньорството, което сключиха през 2021 г. за разработване на лекарството, второто такова прекратяване между компаниите за малко повече от два месеца.

Tevimbra беше одобрен за възрастни с вид рак на хранопровода, който се влошава след първоначално лечение, каза базираният в Пекин производител на лекарства. Tevimbra е така нареченият инхибитор PD-1, подобен на блокбъстъра Keytruda на Merck & Co., който впряга имунната система на пациента да се бори с туморите. Лекарството също така е в процес на преглед от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Въпреки че Tevimbra се използва широко в Китай, европейското одобрение бележи първото успешно нахлуване на този вид терапия в западните страни, които представляват по-голямата част от продажбите на PD-1. Анализаторите очакват пазарът, доминиран от Merck и Bristol-Myers Squibb Co., да достигне връх от 56,3 милиарда долара в световен мащаб през 2026 г.

BeiGene е сред множеството китайски биотехнологични фирми, които се появиха през последното десетилетие, когато Пекин започна основна реформа в здравеопазването, предназначена да насърчи местните фармацевтични иновации.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay