Хънтър Байдън подаде иск, данъците му били незаконно разкрити

53-годишният мъж е в центъра на политическия водовъртеж

18.09.2023 | 23:12 Редактор: Михаела Димитрова
Хънтър Байдън подаде иск, данъците му били незаконно разкрити

Синът на президента Джо Байдън Хънтър Байдън подаде иск на 18 септември срещу Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS), в който твърди, че данъците му са били незаконно разкрити от информатори, работещи за данъчната агенция на САЩ, съобщи Ройтерс.

Искът, подаден в Окръжния съд на САЩ на окръг Колумбия, се фокусира върху изявленията, направени от агентите на IRS Гари Шапли и Джоузеф Зиглер в интервюта за медиите на фона на дългогодишното разследване на републиканците от Камарата на представителите относно данъците и бизнес сделките на Байдън.

53-годишният Хънтър Байдън е в центъра на политическия водовъртеж, тъй като републиканците от Камарата на представителите водят разследване за импийчмънт срещу баща му, фокусирано върху предполагаеми връзки между неговите бизнес практики и политиката на баща му по време на мандата му като вицепрезидент от 2009 до 2017 г. Досега те не са представили никакви доказателства, които да показват, че Джо Байдън се е облагодетелствал от бизнеса на сина си. Белият дом отрича каквито и да било нарушения.

Хънтър Байдън е най-големият син на действащ президент на САЩ, на което е повдигнато наказателно обвинение. Миналата седмица прокурорите му повдигнаха три обвинения, свързани с факта, че е излъгал за употребата на наркотици, когато е закупил огнестрелно оръжие. По-рано Хънтър Байдън и прокурорите бяха постигнали споразумение за признаване на вина по обвиненията за укриване на данъци и незаконно притежание на оръжие, но то се провали.

Искът от на 18 септември се позовава на "повече от 20 интервюта, излъчени по националната телевизия и несанкционирани от Конгреса, и многобройни публични изявления" на Шапли, Зиглер и техните адвокати за Хънтър Байдън. Шапли и Зиглер са свидетелствали в Конгреса като информатори за предполагаема политическа намеса в разследването на данъчната служба за Байдън. Министерството на правосъдието отрича подобна намеса.

"Искът се отнася до решението на служителите на IRS, техните представители и други лица да пренебрегнат задълженията си и многократно и умишлено да оповестяват и разпространяват публично защитена информация за данъчната декларация на Байдън извън изключенията за оповестяване в закона", се посочва в иска.

Байдън иска 1000 долара (1841 лева) за всяко неразрешено разкриване на информация за данъчните му декларации, декларация от IRS, план за сигурност на данните от агенцията, представяне на документи, свързани с данъците на Байдън, и други.

Ръководената от републиканците комисия по правосъдие на Камарата на представителите нарече иска "сплашване" в публикация в социалните медии. 

Миналата седмица Хънтър Байдън също така заведе дело срещу бивш съветник в Белия дом по време на президентството на Доналд Тръмп заради предполагаемата роля на съветника в публикуването на смущаващи снимки и имейли, припомня "Фокус".

Тръмп, който се радва на разследването за импийчмънт, е първият президент на САЩ, на когото два пъти му е искан импийчмънт. Сенатът го оправда и двата пъти. През тази година Тръмп е обвиняем и по четири дела.

Снимка: БГНЕС