Румъния изгражда високоволтов далекопровод за 3 млрд. евро

Иска да се превърне в регионален доставчик на енергия

17.09.2023 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
Румъния изгражда високоволтов далекопровод за 3 млрд. евро

Румъния планира да изгради нов високоволтов далекопровод на стойност няколко милиарда евро за пренос на електроенергия през цялата страна и до съседна Унгария, като има за цел почти да удвои производството си на енергия от възобновяеми източници и да се превърне в регионален доставчик на енергия.

Балканската страна, която очаква да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници с 10 000 мегавата до 2030 г., се надява да завърши подробно предпроектно проучване до шест месеца, заяви министърът на енергетиката Себастиан Бурдуя в интервю в Букурещ. 

На базата на доклада ще се определи капацитета на кабела, който се оценява на над 3 млрд. евро - значителна сума за страната, която се бори с нарастващ дефицит.

Кабелът ще добави ключова връзка към по-големия европейски пазар, като позволи на Румъния да изнася излишната електроенергия, когато е слънчево или ветровито, и да внася, когато има недостиг. Той също така ще спомогне за пренасянето на електроенергията от местата, където тя се произвежда, до центровете за търсене в цялата страна. 

По-доброто използване на възобновяемите енергийни източници е важна част от плана на Европа да се откаже от изкопаемите горива и по-специално от руския газ.

Четете повече в bloombergtv.bg