Испания чупи рекорди: Средната температура в континенталната част се е повишила с 1,6°C

Сушата в Североизточна Испания е най-тежката от началото на воденето на официална статистика

14.09.2023 | 20:18 Редактор: Михаела Димитрова
Испания чупи рекорди: Средната температура в континенталната част се е повишила с 1,6°C

Тази година Испания е отчела третото най-горещо лято от началото на воденето на официална статистика преди 62 години, като температурите са достигнали 46,8 градуса по Целзий и тежката суша в страната продължава, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Средната лятна температура е била с 1,3 градуса по Целзий над нормата, каза днес испанската метеорологична агенция.

Преди няколко дни Световната метеорологична организация заяви, че миналият месец е бил не само най-горещият август в света, който учените някога са отчитали, но и вторият най-горещ месец след юли 2023 година.

Средната температура в континенталната част на Испания се е повишила с 1,6 градуса по Целзий от 1961 г., посочи испанската метеорологична агенция. Най-горещите лета в страната са били през 2022 г. и 2003 година. Тазгодишният период от януари до август в Испания се е изравнил със същите периоди през 2022 г. и 2020 г. като най-горещите някога отчитани през тези месеци, каза още агенцията, цитирана от БТА.

В същото време това лято е било и най-дъждовното през този век, посочи метеорологичната агенция, въпреки че по-голямата част от Испания все още е в хватката на продължителна суша. Сушата в Североизточна Испания е най-тежката от началото на воденето на официална статистика. Освен това между януари и август крайбрежните води на Испания са се затоплили повече от когато и да било.

Снимка: БГНЕС