Трусът в Мароко погуби младоженци, жената е била бременна. Хора се надяват на чудо

Журналисти пристигнали преди държавната помощ

11.09.2023 | 13:59 Редактор: Михаела Кирилова

Тежка остава ситуацията в Мароко. Оцелелите от най-смъртоносното земетресение от повече от шест десетилетия насам се опитват да намерят храна, вода и подслон, докато издирването на изчезналите в отдалечени села продължава. Броят на загиналите при труса от 6,8 наближава 2500 души. Хуманитарна помощ от 1 млн. евро отпусна ЕС. Много от малките села в Атласките планини, където е и епицентърът на земетресението, остават недостъпни за спасителните екипи.

Издирването на изчезнали хора продължава в най-отдалечените планински райони. Там достъпът е затруднен, има затрупани пътища. В планинския район до Маракеш, както и в старинния град, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, са и най-големите щети. 

В малките опустошени села в Атласките планни цели семейства са засегнати от бедствието. Хората гледат спасителните действия и се надяват на чудо.

"Търсят мъж, той ни е съсед, вече намериха жена му под руините. Бяха младоженци, а тя беше бременна", сподели местна жена.

Местни жители и спасители се опитват да проправят път до населените места. От петък срещу събота, когато става земетресението, хората спят под открито небе. 

Оказва се, че в много от планинските села, журналистите пристигат преди държавната помощ. Много държави предложиха помощ, но засега Мароко е приело такава само от Испания, Катар, Великобритания и Арабските емирства. Няма информация за пострадали български граждани в земетресението. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС