Бирмингам обяви фалит - застрашени ли са други английски градове?

Градът е с недостиг от £87 милиона ($109 милиона) през текущата финансова година

09.09.2023 | 18:16 Редактор: Михаела Димитрова
Бирмингам обяви фалит - застрашени ли са други английски градове?

Какво е общото между суперавтомобил Bugatti, хотел Hilton и островите Чагос? Всички те фигурират в дълъг и все по-странен списък от истории зад финансовата криза, обхванала местните власти във Великобритания.

Въпреки че през последните години имаше постоянен поток от така наречените известия по раздел 114 от общински съвети, които обявяват действителен фалит, подаването на декларацията от градския съвет на Бирмингам тази седмица предизвика най-голяма тревога, информира Bloomberg.

За най-голямата местна власт в Европа правната битка за равно заплащане се оказва огромно източване на ресурси. Нейните лидери признаха във вторник, че са изправена пред "безпрецедентни финансови предизвикателства" и спират всички нови разходи, с изключение на основните услуги, в опит да поправят курса.

Вторият по големина град във Великобритания е изправен пред сметка от 760 милиона британски лири, след като решение на Върховния съд от 2012 г. подкрепи група предимно жени служители, които са пропуснали бонуси, които са били дадени на персонала в традиционно доминираните от мъже роли в съвета. Съветът вече е изплатил £1,1 милиарда по исковете.

Но Бирмингам също обвини за фалита нарастващото търсене на социални грижи, инфлационния натиск и "драматичните намаления" на приходите от бизнес данъци. Общинските съвети са взели назаем над 133 милиарда паунда общо и последиците се превръщат в още едно главоболие за премиера Риши Сунак преди очакваните избори догодина.

Повече по темата прочетете в Bloomberg.tv

Снимка: Pixabay