"Хайкуи" връхлетя Тайван, най-малко 44 души са ранени, а десетки хиляди са без ток

Бурята е била с ветрове със скорост до 155 км/ч

04.09.2023 | 11:10 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко 44 души са ранени, а десетки хиляди домове са останали без ток, след като тайфунът "Хайкуи" вилня над Тайван, съобщиха властите.

Бурята достигна сушата край югоизточното крайбрежно градче Донгхе около 15:40 ч. местно време, съобщи централната метеорологична служба на Тайван. Бурята прекоси острова и след това напусна сушата в 20:00 ч.

По данни на министерството на вътрешните работи на Тайван най-малко 7 113 души в 11 града и окръга са били евакуирани. Държавният доставчик на електроенергия Taipower съобщи, че 48 506 домакинства са били без ток към 22:00 ч. местно време.

Преди да навлезе на сушата, бурята е била с ветрове със скорост до 155 км/ч, съобщи метеорологичното бюро. Столицата Тайпе беше засегната от проливни дъждове, информира БГНЕС.

"Хайкуи" е първият тайфун от четири години насам, който директно удря Тайван.

Според метеорологичната служба проливните дъждове, предизвикани от бурята, могат да предизвикат внезапни наводнения и свлачища.

Последната голямо бедствие в Тайван беше тайфунът "Байлу" през 2019 г., при който загина един човек. Президентът на Тайван г-жа Цай Инг Уен каза, че "Хайкуи" ще бъде първият от четири години, който ще пресече Централната планинска верига, минаваща от север на юг от острова. Това може да доведе до свлачища в околните окръзи.

"Напомням на хората да се подготвят за тайфуна и да внимават за безопасността си, да не излизат или да избягват каквито и да било опасни дейности", призова Цай.

Снимка: БГНЕС