Половин месец Еврос е в плен на огъня, властите евакуираха Лефкими

За днес е обявен много висок риск от пожари в пет региона на Гърция

03.09.2023 | 10:25 Редактор: Вяра Димова

Битката с огъня  в Еврос не спира, тъй като пожарът бушува в района вече 16 дни. Гората Дадия е непълно изгоряла. Тя е защитен парк и в нея има много редки птици и диви животни. Силните ветрове, които духат в района, пречат на работата на огнеборците и затрудняват потушаването на огнените фронтове, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В събота следобед Службата за гражданска защита изпрати съобщение на 112 до жителите на Лефкими с молба да евакуират района поради пожар, който бушува повече от две седмици. Имаше опасност огънят да достигне населеното място. 

В Еврос действат общо 582 пожарникари с 16 групи доброволци,122 превозни средства и 10 въздушни средства. Сред тях са и български пожарникари. Екипът смени предишния. Те ще останат да 10 септември. В новия състав са включени огнеборци от регионалните дирекции на пожарните от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора. Ръководителят на екипа е гл. инспектор Росен Борисов от Регионалната дирекция в Шумен, 

Много висок риск от пожар (категория на опасност 4) се прогнозира за днес в пет региона на страната, според картата за прогнозиране на риска от пожар, публикувана от Генералния секретариат за гражданска защита на Министерството на климатичните кризи и гражданската защита:

Генералният секретариат за гражданска защита на Министерството на борбата с климатичните кризи и гражданската защита информира съответните правителствени служби, както и регионите и общините от горните области, за да бъдат в повишена готовност.

По-последни данни на Националната обсерватория в Атина и според последните данни от сателитните снимки от Коперник (Европейската система за картографиране) са изгорели 935 000 декара в Еврос. В свое изказване министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви, че е почти сигурно, че пожарът в Еврос е предизвикан от човешка ръка и е възникнал в следствие на маршрутите, по които преминават мигрантите.

Снимка: БГНЕС