Извън контрол остават пожарите в района на Дадия, силни ветрове разпалват нови огнища

Планинските терени в Гърция са труднодостъпни и гъсто залесени, което затруднява огнеборците

02.09.2023 | 20:52 Редактор: Вяра Димова
Извън контрол остават пожарите в района на Дадия, силни ветрове разпалват нови огнища

Горските пожари в района на резервата Дадия, Североизточна Гърция, близо до гръцко-турската граница, все още са извън контрол и продължават да бушуват, въпреки че вече две седмици се полагат усилия за ограничаването им, съобщи ДПА.

Около 600 пожарникари работят на терен, подпомагани от 122 противопожарни екипа, осем самолета за гасене на пожари и два хеликоптера, уточни гръцкото издание "Катимерини". Огнеборците обаче са затруднени, тъй като планинските терени са труднодостъпни и гъсто залесени, като същевременно силните ветрове продължават да разпалват нови пожари.

Засегнати са островите Евбея, Лесбос и Крит, както и регионът Атика около столицата Атина според службата за гражданската защита. Мащабът на пожарите тази година се обяснява с глобалното затопляне, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента миналата седмица, припомня БТА.

Той отбеляза, че пожарите са били предшествани през юли и август от най-горещото, сухо и най-ветровито лято, откакто се води статистика. Мицотакис благодари на пожарникарите, изпратени от целия Европейски съюз, за ​​да помогнат за гасенето на огъня. Гръцкият премиер обеща да предостави бързо помощ на хората, които са загубили домовете, животните или бизнеса си в пожарите, и защити решенията да бъдат евакуирани села и хотели.

Телата на около 20 предполагаеми нелегални мигранти бяха открити в горската местност, където продължават да горят пожарите.

Снимка: БГНЕС