Турция получава $1 млрд. кредит за възстановяване след земетресенията

По време на унищожителните трусове загинаха над 50 000 души

02.09.2023 | 16:26 Редактор: Вяра Димова
Турция получава $1 млрд. кредит за възстановяване след земетресенията

Световната банка ще отпусне 1 млрд. долара кредит на Турция за реализиране на проект за възстановяване и реконструкция след опустошителните земетресения от февруари, съобщи турският министър на хазната и финансите Мехмет Шимшек в профила си в социалната мрежа X. Той уточни, че кредитът ще бъде с 5 години гратисен период и падеж 18 години при лихвен процент Euribor+74 bp.

"Глобална финансова подкрепа за излекуване на раните от бедствието на века. С подкрепата и възможностите, предоставени от международните среди, и с нашите собствени ресурси, ще продължим да работим и да мобилизираме всичките си сили, за да може регионът бързо да се върне към старите си дни. Благодарни сме за подкрепата на Световната банка", написа министър Шимшек.

Средствата, отпуснати от Световната банка, ще бъдат разпределени за усвояване по следния начин: 296,5 млн. долара на Министерството на екологията и градоустройството, 252,2 млн. долара на Министерството на здравеопазването и 388,3 млн. долара на "Иллер банкасъ" (банка на областите), се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

Над 50 000 души загинаха при унищожителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари. Огромен брой сгради бяха напълно разрушени в единайсетте турски окръга, засегнати от земетресенията. 

Снимка: архив, БГНЕС