Истанбул се готви за ново опустошително земетресение, строи хиляди резервни домове

Разработват пътна карта за града срещу земетресения

02.08.2023 | 17:31 Редактор: Юлиан Христов
Истанбул се готви за ново опустошително земетресение, строи хиляди резервни домове

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Турция Мехмет Йозхасеки заяви, че страната увеличава усилията за изготвяне на пътна карта за Истанбул срещу земетресения, които по последни данни биха разрушили по "две сгради" на всяка улица там, и че планират да построят хиляди сгради в нови резервни райони.

Пътната карта за Истанбул се разработва, за да се подготви мегаполисът за очаквано земетресение с висока степен в бъдеще, заяви министърът, докато усилията за възстановяване на югоизточните провинции на Турция продължават.

Градът, който за последен път претърпя тежки щети от земетресения през 1999 г., е нащрек с оглед на многократните предупреждения на експертите за очакваното "голямо" - земетресение с магнитуд 7,0 или повече.

"Истанбул е един от най-рисковите метрополиси в света. В Истанбул има 5,8 млн. независими субекта, които включват къщи и работни места, като 1,5 млн. от тях са изложени на риск. Почти една четвърт от територията на Истанбул е изложена на риск. В случай на земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер ще се срутят 600 000 сгради, което означава, че на всяка улица ще паднат по две сгради", обясни Йозхасеки, като посочи, че това ще засегне и инфраструктурата и ще затрудни транспорта, пише БГНЕС.

"Много сгради ще бъдат построени в резервни зони. 600 000 рискови сгради ще бъдат преместени", каза министърът.

На 6 февруари две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха множество турски провинции, като отнеха живота на над 50 000 души. Около 14 млн. души в Турция бяха засегнати от земетресенията, както и много хиляди други в Северна Сирия.

Снимка: БГНЕС