Британското разузнаване: Русия увеличава защитата на Кримския мост

Той пострада сериозна след две атаки през октомври 2022 година и през юли 2023 година

01.09.2023 | 19:55 Редактор: Юлиан Христов
Британското разузнаване: Русия увеличава защитата на Кримския мост

Русия увеличава защитата на Кримския мост, съобщават от британското военно разузнаване в своя обзор за случващото се във войната в Украйна. В пост в Х (Twitter) анализаторите отбелязват, че Керченският пролив в момента е задръстен от трафика на военните доставки, необходими за фронта.

Кримският мост е единствената сухопътна връзка между полуострова и територията на Русия. Той пострада сериозна след две атаки - през октомври 2022 година и през юли 2023 година. През миналата година съоръжението беше повредено след взрив на микробус, при който се подпали цистерна, пренасяща гориво. При втория опит едното платно беше разрушено след удар с дронове.

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че Русия прави "ограда" от потопени край  моста кораби, за да го защити от морски дронове. Информацията е потвърдена от британските военни. Част от тази защита е на същото място, където попаднаха дроновете на 17 юли. Ръководителят на ГУР Кирило Буданов отбеляза, че мярката ще бъде безполезна, защото Киев знае къде са потопените кораби.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС