Брюксел проверява ще се превърне ли България в Троянски кон за руския газ

В момента през България се транзитира руски газ за Унгария и Сърбия, но през продължението на "Турски поток"

31.08.2023 | 21:57 Редактор: Юлиан Христов
Брюксел проверява ще се превърне ли България в Троянски кон за руския газ

Европейската комисия (ЕК) внимателно анализира договора на България с турската газова компания Botas и възможността сделката да е в нарушение на антитръстовите правила на общността, съобщава Energy Intelligence.

"В случай на индикации за несъответствие, включително възможно нарушение на антитръстовите правила на ЕС, Комисията няма да се поколебае да предприеме подходящи действия", коментира говорител на ЕК пред изданието.

Изтекли условия по договора с Botas повдигат опасения, че България може да се превърне в таен вход на руския природен газ в общността. Покупката на газ - тръбен или втечнен от Русия, не попада под ограниченията, но от Брюксел са поставили цел към 2027 година доставките на руски газ да бъдат прекратени изцяло. В момента през България се транзитира руски газ за Унгария и Сърбия, но през продължението на "Турски поток" на наша територия - "Балкански поток", който влезе в експлоатация на 1 януари 2021 г. 

Още през октомври 2022 г., след взрива на газопровода "Северен поток", руският президент Владимир Путин предложи идеята Турция да стане газов хъб за Европа. По думите му при желание всяка държава може да купува газ от входните точки на Турция. В страната освен руски газ влизат още потоци от Азербайджан, Иран, втечнен газ и малко местен добив. От всички източници страната формира "турски" микс, който продава на своите клиенти.

Повече по темата четете в investor.bg.