Ватиканът отговори на критиките: Папата не е имал намерение да прославя руския империализъм

Още в понеделник изказването му предизвика реакцията на Киев

29.08.2023 | 18:23 Редактор: Искра Ангелова
Ватиканът отговори на критиките: Папата не е имал намерение да прославя руския империализъм

В ново развитие по случая с коментарите на римския папа Франциск пред руска католическа младежка организация, Ватиканът пусна съобщение, в което се уточнява, че понтифексът не е имал намерение да възвеличава руския империализъм, съобщава Sky News.

"Папата искаше да насърчи младежите да пазят и развиват всичко позитивно в голямото руско културно и духовно наследство, и със сигурност не искаше да екзалтира империалистическата логика и личности от правителствата, споменати за да очертаят историческите периоди, които се имат предвид", обясняват от предстоятелството на Римокатолическата църква.

Едновременно с това, от Кремъл обявиха, че коментарите на Франциск са "много задоволителни".

Още в понеделник вечерта изказване на понтифекса пред руска католическа младежка организация предизвика реакцията на Киев.

"Вие сте наследници на велика Русия. Велика Русия на свети владетели, велика Русия на Петър I, Екатерина II, онази империя - велика, просветена, велика култура и велика човечност. Никога не се отказвайте това наследство, вие сте наследници на великата Майка Русия, давайте напред. И благодаря. Благодаря ви за начина, по който сте, за начина, по който сте руснаци", заяви Франциск в рамките на речта си.

От МВнР на Украйна изразиха "съжаление във връзка с това, че римският папа Франциск разпространява руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци".

Снимка: БГНЕС