Папата иска среща с руския патриарх в Москва

Предлага това да стане, когато самолетът му спре на някое летище там за зареждане с гориво

23.07.2023 | 18:24 Редактор: Михаела Кирилова
Папата иска среща с руския патриарх в Москва

Папа Франциск предлага да се срещне с патриарх Московски и цяла Русия Кирил на едно от летищата в Москва, когато самолетът му спре там за зареждане с гориво по пътя за Монголия или обратно. Това съобщи в неделя ТАСС председателят на Световния съюз на старообрядците Леонид Севастянов, цитирайки личен разговор с понтифика.

"Папата предлага да се срещне с патриарх Кирил на някое от летищата в Москва, в Домодедово или Внуково, когато лети за Монголия. След това ще трябва да зареди гориво на едно от летищата в Москва", каза Севастянов.

По думите му първата среща между патриарх Кирил и папата се е състояла през 2016 г. на летището в Хавана, така че сега може да се проведе подобна среща, предаде БГНЕС.

"Летището се счита за транзитна зона, неутрална, това не би предизвикало съпротива от онези, които са против посещението на понтифика в Русия. Ако има отговор от страна на патриарха, тогава такава среща може да се състои на 31 август по пътя на папата за Монголия. Или на връщане на 4 септември", добави Севастянов.

Снимка: БГНЕС