САЩ смятат Пригожин за мъртъв, руски военни призоваха "Вагнер" да воюва за Украйна

Путин с първи коментар след самолетната катастрофа

25.08.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Американското разузнаване смята, че лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал при самолетната катастрофа в Тверска област, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Пентагонът, в същото време, отхвърли версията, че самолетът е бил свален с ракета "земя-въздух". Според британското министерство на отбраната обаче, все още няма категорични доказателства, че шефът на "Вагнер" е бил на борда, но е "много вероятно" той да е мъртъв. 

След часове на мълчание руският президент Владимир Путин изрази съболознования за загиналите.  Путин нарече Пригожин "талантлив бизнесмен". Той стори това по време на предавана по телевизията среща с Денис Пушилин, ръководител на провъзгласената от сепаратистите в Украйна т.нар. Донецка народна република. 

Путин каза още за лидера на "Вагнер", че той е бил човек със сложна съдба и е направил сериозни грешки в живота, но и се е стремял да постигне необходимите резултати - както за себе си, така и за обща кауза. 

"Преди всичко искам да изразя искрени съболезнования на семействата на всички загинали. Това е трагедия. И щом първоначалните данни показват, че на самолета са се намирали сътрудници на компанията "Вагнер", ще отбележа, че тези хора имат съществен принос в общото ни дело за борба с нацисткия режим в Украйна. Ние помним това, знаем това и няма да го забравим", коментира руският президен. 

Путин обеща разследването на катастрофата да бъде доведено докрай, но и подчерта, че експертизата ще отнеме време. Руският президент отбеляза още, че самолетът на Пригожин се е завърнал от Африка едва в сряда - в деня, когато се разби на път от Москва за Санкт Петербург. 

Междувременно група руски бойци, които воюват на страната на Украйна, призоваха "Вагнер" да се присъедини към тях, за да си отмъсти за смъртта на Пригожин и на командира Дмитрий Уткин. Руските военни съобщиха тази сутрин, че над окупирания полуостров Крим са свалили 42 украински дрона. Това е една от най-масираните въздушни атаки на Крим.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС