Години наред ключова фигура в Русия: Как Пригожин се превърна от довереник във враг?

Приятелството му с Путин започва вероятно още в родния и за двамата Санкт Петербург

24.08.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Евгений Пригожин години наред е ключова фигура в Русия. Частната му армия участва във войните в Сирия, Либия и Украйна. А след бунта му срещу руското военно ръководство през юни, Путин го нарича предател. 

Бивш затворник, превърнал печеливш ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург в още по-изгодна връзка с Кремъл. Роден през 1961 г. Осъждан за въоръжен грабеж и трафик на непълнолетни. През 1990 отваря верига павилиони за хот-дог, на които твърди, че дължи успешния си старт в бизнеса.

Приятелството му с Путин започва вероятно още в родния и за двамата Санкт Петербург. Отваря популярни ресторанти, където през 2001 г. Путин води френския президент Жак Ширак, а по-късно и американския - Джордж Буш-младши. Бизнесът се разраства с кетъринг услуги до договори за Кремъл, което спечелва на Пригожин прозвището "Готвачът на Путин".

Доходоносен е договорът му за доставки на храна за руските военни. Възходът на частната му армия "Вагнер" настъпва с изпращането ѝ в Сирия. Там наемните бойци се намесват на страната на диктатора Асад. Те се появяват и в Судан и в Централноафриканската република, където се смята, че фирми, свързани с Пригожин, са печелили договори с добив на злато и минерали.

На Запад Пригожин се прочува с фабриката си за тролове в интернет, обвинявана в опит за манипулиране на избиратели. Звездата му става по-ярка във войната в Украйна. "Вагнеровци" са сред основните сили по време на обсадата на Мариупол, и тежките битки при Бахмут, Северодонецк и Лисичанск.

И докато "Вагнер" поема роля в набирането на бойци, част от които привличани от затворите, Пригожин расте и като самостоятелен играч и най-смел критик на командващия от Москва кръг от военни.

На 23 юни "Вагнер" предприема краткия си бунт, като навлиза от Украйна на руска територия и тръгва на поход към Москва. За тази си дързост Пригожин и сподвижниците му са наказани с преместване в Беларус.

Оттогава оцеляването му като фигура в руския тупик е под въпрос и е повод за догадки. Колебанията свършват в самолета, паднал вчера вечерта недалеч от Москва.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС