България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Убийството на Пригожин не е станало без знанието на Кремъл, настъпи краят на "Вагнер"?

Доц. Искрен Иванов и Пламен Димитров посочиха от какво се страхува Путин и как може да се развие войната

25.08.2023 | 09:18 Редактор: Михаела Димитрова

Вече има първи заподозрян за взривяването на самолета на Евгений Пригожин - това е личният му пилот Арьом Степанов. Информацията е, че той е имал достъп до летателната машина, но не е бил на борда, тъй като заминал за Камчатка, а след това следите му се губят. 

"Това е една конспирация. Защо точно пилотът на Пригожин? За мен Кремъл стои зад това, което се случва. Това е логичен завършек на тази серия от чистки в Русия, които са свързани с естествения стремеж на руския на президент да утвърди своята власт. Предстои да видим кой ще бъде следващият по редичката. Това е по-скоро опит на Кремъл да отклони вниманието от себе си по някакъв начин", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната изрази мнение, че поръчителят на самолетната катастрофа очевидно не е пилотът на Пригожин. "Както каза и Байдън: "Много малко неща стават в Русия, без знанието на Путин". Очевидно такъв акт като убийството на Пригожин няма как да стане без знанието на Кремъл. Техническите изпълнители са без значение, става въпрос за решение, което е взето на най-високото ниво", каза Димитров.

Според доц. Иванов сценариите са два. "Първият е остатъците от "Вагнер" да се опитат да организират нов поход към Москва, да демонстрират, че искат политическо отмъщение. Пригожин вече го няма, той няма какво да даде на бойците си, те трябва да избират дали да бъдат част от тази групировка, или да се влеят в руската армия. Втория сценарий е по някакъв начин това да не се случи и да се стигне до символично осъждане на убийството на Пригожин", смята експертът.

По думите на Пламен Димитров това е краят на "Вагнер".

"Частната компания не съществува като съществена организирана военна сила в Русия, която може да извършва някакви автономни действия. Част от бойците на "Вагнер" се вляха в руската армия, има конкурентни частни военни кампании, може и там да се насочат, може би малък контингент е в Африка, но така или иначе това е краят на "Вагнер", няма да я видим в Украйна, нито да организира походи към Москва. Този, който я финансираше, вече го няма", категоричен е той.

Доц. Искрен Иванов е на мнение, че руският президент "се страхува от доста хора". "Колкото повече Кремъл затяга своята хватка и се опитва да консолидира властта си, толкова повече контролът върху онези, които го обкръжават, се разколебава, защото в момента руският политически елит е разделен на две. Първата и по-голяма част застава твърдо зад президента Путин, като въпреки, че е по-многобройна, тази фракция има погрешна стратегия и тя е, че казва на Путин това, което иска да чуе. Затова решенията, които взема, невинаги са рационални и адекватни. Втората фракция реално отчита какво се случва на бойното поле, защото това са хора, които са близо до бойците на фронта в Украйна. От тези хора се страхува Путин, защото те могат да оформят властови център в руската политика", коментира експертът.

"В Русия в последните години върви процес на одържавяване на всичко. Паралелно с него, върви процес на приватизация на властта от страна на Путин. Затова и правосъдието остава като частна работа на Путин, която той решава, а не нещо, с което се занимават органите на държавната власт. Виждаме, че възмездието идва по друг начин, по някакво решение от върха на тази приватизирана държавна власт", посочи Пламен Димитров.

Относно войната в Украйна, доц. Искрен Иванов обясни, че има няколко сценария: "Първият съвпада с визията на онези 20% от украинците, които искат Украйна да бъде поделена. Те искат тези окупирани територии да отидат за Русия, а останалата част да се интегрира в ЕС и НАТО. Най-голямата част от украинците, както и Зеленски, смятат, че тази война трябва да спре само и единствено, ако войските на Руската федерация се изтеглят от Крим и окупираните територи. Има украинци, които виждат победа над Москва, което е нереалистичен сценарий, защото никой не иска Трета световна война."

Пламен Димитров коментира, че беларуският президент Лукашенко "отдавна се движи в Кремълска орбита". "Това се случва от две-три години, след като загуби всякаква легитимност след фалшифицираните президентски избори в Беларус, така че общо взето прави каквото му кажат от Кремъл. Да нападне Украйна означава да вкара и своята страна във война - не съм сигурен, че това ще доведе до обрат във военните действия. До някаква степен Беларус участва във войната с предоставяне на своята територия", каза още той.

Гледайте видеото с целия разговор.