САЩ със санкции срещу 13 лица за насилствена депортация на деца от Украйна

Съединените щати налагат и визови ограничения на поставени от Москва власти в окупираните украински територии

24.08.2023 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
САЩ със санкции срещу 13 лица за насилствена депортация на деца от Украйна

Държавният департамент на САЩ наложи санкции на 13 физически и юридически лица, за които се твърди, че са свързани с насилствена депортация на деца от Украйна, предаде Ройтерс.

Освен това Съединените щати предприемат действия, свързани с налагането на визови ограничения на представители на поставените от Москва власти в окупираните украински територии заради съпричастността им към нарушаване на човешките права на малцинствени групи в Украйна. 

Новите санкции бяха оповестени в изявление на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Украйна - Деня на независимостта.

"Ние, заедно с европейските ни партньори, подкрепяме Украйна в борбата ѝ за свобода и сега ще им помогнем в дългосрочен план", се казва в текста.

Украинското правителство смята, че от началото на руската пълномащабна инвазия миналата година са били депортирани и/или насилствено разселени над 19 500 деца.  

Сред юридическите лица, добавени днес в черния списък, е организацията "Артек", която Държавният департамент на САЩ описа като "руски държавен "летен лагер", разположен в окупирания от Русия Крим". Американското ведомство поясни, че "Артек" приема украински деца, които след това се включват в "патриотични програми за превъзпитание" и не може да се върнат при семействата си, пише БТА.

Сред санкционираните физически лица са съветник на губернатора на Белгородска област, комисарите по правата на децата в Калужка и Ростовска област, както и председателят на чеченското правителство. 

Снимка: Bloomberg.com