Пожарите край Атина унищожиха къщи, магазини и коли

Ситуацията в квартал Мениди се определя като много тежка

23.08.2023 | 19:15 Редактор: Михаела Кирилова
Пожарите край Атина унищожиха къщи, магазини и коли

Пожарите край гръцката столица продължават да бушуват, като изгориха къщи, магазини и коли в районите на Фили, Агиа Параскеви и Агио Йоанни Росо. Хиляди декара гора в района изгоряха. В крайния квартал Мениди са евакуирани 150 човека. Ситуацията там се определя като много тежка и жителите в района се евакуират по сигнал на властите. 

Целта на пожарникарите е да предотвратят разпространението на огъня към най-голямата гора край Атина в планината Парнита. Цял ден огнеборци се опитват да ограничат огъня, за да не навлезе в населените райони на крайните квартали на Атина. Силният северозападен вятър, който е с ниска интензивност мени постоянно посоката си и насочи огъня на юг и изток по посока националния път Атина-Ламия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Говорителят на пожарната Янис Артопиос съобщи, че на фронтовете на пожарите край Атина работят сухопътни сили, седем самолети, включително два от Швеция и два от Германия, които бяха изпратени вчера, осем хеликоптери и доброволци.

Снимка: БГНЕС