Китай призова Япония да не изхвърля водата от АЕЦ "Фукушима" в океана

Токио поставя собствения си интерес над сигурността и здравето на цялото човечество, обявиха от китайското външно министерство

22.08.2023 | 17:51 Редактор: Вяра Димова
Китай призова Япония да не изхвърля водата от АЕЦ

Пренебрегвайки опасенията на международната общност, японското правителство обяви, че на 24 август ще започне изхвърлянето в океана на замърсената вода от АЕЦ "Фукушима". С този егоистичен и безотговорен ход Токио поставя собствения си интерес над сигурността и здравето на цялото човечество. Китай е сериозно загрижен и категорично се противопоставя на решението на японското правителство. Това заяви на пресконференция говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин.

Въпросът за легитимността и безопасността на японския проект за изхвърляне на замърсената с ядрени елементи вода в океана вече привлича вниманието на международната общност за изминалите две години, припомня "Радио Китай".

Японската страна не е отговорила на основните опасения на международната общност относно дългосрочната надеждност на устройството за пречистване на замърсената вода, автентичността и точността на данните за изхвърлената вода, ефективността на мерките за наблюдение на изпълнението на проекта и т.н.

Китай и други заинтересовани страни многократно са посочвали, че ако замърсена вода от АЕЦ "Фукушима" е безопасна, Япония няма нужда да я изхвърля. В противен случай Токио не трябва да се заема с този проект.

Снимка: БГНЕС