Япония: Ще прекратим изпускането от АЕЦ "Фукушима", ако има висока радиоактивност

Южнокорейският президент поиска разрешение да прати екип от експерти, които да наблюдават процеса

12.07.2023 | 18:21 Редактор: Вяра Димова
Япония: Ще прекратим изпускането от АЕЦ

Южнокорейският президент Юн Сук Йол поиска разрешение да прати в Япония екип от експерти, които да наблюдават планираното изпускане в морето на пречистена радиоактивна вода от поразената от цунами атомна електроцентрала "Фукушима", предаде Ройтерс. Това е станало по време на среща с японския министър-председател Фумио Кишида.

Двамата лидери проведоха разговор в кулоарите на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. По време на срещата си Юн и Кишида също така заклеймиха Северна Корея за изстрелването на междуконтинентална балистична ракета като сериозна провокация, която покачва напрежението.

Наред със засвидетелстването на уважение към констатациите, направени наскоро в АЕЦ "Фукушима" от генералния директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, Юн е помолил за командироването на южнокорейски експерти на фона на притесненията относно японските планове за изпускане на пречистената отпадъчна вода, заявиха от кабинета на южнокорейския президент, пояснява БТА.

Японският министър-председател Фумио Кишида каза, че Япония няма да изпусне в морето нищо, което би имало отрицателно влияние върху здравето на жителите на Южна Корея или върху тяхната околна среда.

Премиерът на Япония заяви, че ще прекрати изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" в момента, в който нивата ѝ на радиоактивност надвишат стандартните. Юн и Кишида също така се разбраха тази година да възобновят икономическия диалог на високо ниво между двете страни. 

Снимка: БГНЕС